Samen Ontwikkelen

Zoeken

Uitbreiding Het Avontuur

De bestaande school

In 2018 werd de Buitenplaats met de basisschool Het Avontuur opgeleverd. Het leerlingenaantal van basisschool Het Avontuur groeit. Door deze groei is ruimtegebrek ontstaan. In 2020 zijn voorbereidingen geweest om een tijdelijke oplossing te realiseren en in februari 2021 zijn er twee noodlokalen opgeleverd. Gebaseerd op de leerlingenprognose  is op lange termijn, 491 vierkante meter permanente extra ruimte nodig. De gemeente heeft de wettelijke plicht om te zorgen voor voldoende onderwijshuisvesting. Noodlokalen zijn een tijdelijke oplossing en kosten veel geld. Daarom moet er naar een permanente oplossing gekeken gaan worden voor het ruimtegebrek bij Het Avontuur.

Een nieuwe variant

Op 14 november 2022 zijn drie stedenbouwkundige varianten besproken, waarna uiteindelijk voor de variant A2, hieronder afgebeeld, is gekozen. In deze variant behoudt het gebouw, logistiek gezien, de mogelijkheid om door te ontwikkelen. Dit wordt als volgt bereikt:

  • De kinderopvang breidt zich uit in de richting van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) en de Bibliotheek;
  • Het CJG en Bibliotheek verschuiven naar de begane grond van de nieuwbouw;
  • De school breidt zich uit op verdieping van de nieuwbouw en wordt met een loopbrug verbonden.

Het programma raakt door deze stappen niet in elkaar verstrengeld en kan blijvend los van elkaar functioneren.

  1. Het is van belang om de nieuwbouw op meer afstand van de bestaande bebouwing te positioneren. Hierdoor blijft er duidelijker rondom de school sprake van een schoolplein en zal meer lichtinval in de bestaande school behouden blijven.
  2. Een verbeterde landschappelijke inrichting moet worden opgesteld, waarbij:
    1. de CJG en Bibliotheek ook zonder het betreden van het schoolplein te betreden moet zijn.
    2. het bestaande wandelpad richting het Sneeuwklokjespad moet worden verlengd.
    3. de sloot mogelijk kan worden verlengd tot aan het Sneeuwklokjespad. Hierdoor ontstaat een eenduidige rand richting de woonbuurt.
  3. De architectuur wordt uitgewerkt in afstemming met de dorpsbouwmeester. Het bevindt zich namelijk niet in een welstandsvrij gebied.

Contact

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Ricardo Dorst via e-mail: r.dorst@zoeterwoude.nl.

← Alle projecten in Zoeterwoude-Dorp